Alles wat je moet weten over het erfrecht in Nederland

werkplek

Erfrecht is een complex maar belangrijk rechtsgebied dat bepaalt wat er gebeurt met iemands bezittingen na overlijden. In Nederland is het erfrecht vastgelegd in Boek 4 van het Burgerlijk Wetboek en geldt het voor iedereen. Of je nu erfgenaam bent of een testament wilt opstellen, het is goed om te weten hoe dit recht werkt.

Wie erft er als er geen testament is?

Wanneer iemand overlijdt zonder een testament, bepaalt de wet wie de erfgenamen zijn. De wet maakt onderscheid in vier groepen erfgenamen:

  1. De echtgenoot of geregistreerd partner en de kinderen van de overledene.
  2. De ouders, broers en zussen van de overledene.
  3. De grootouders.
  4. De overgrootouders.

De eerste groep heeft altijd voorrang. Als er geen erfgenamen in een bepaalde groep zijn, schuift het recht door naar de volgende groep. Als er helemaal geen erfgenamen zijn, vervalt de erfenis aan de Staat.

Daarnaast geldt in Nederland het principe van de wettelijke verdeling. Dit betekent dat de langstlevende echtgenoot of geregistreerd partner de volledige nalatenschap krijgt en de kinderen slechts een vordering op hun erfdeel. Zij krijgen hun erfdeel pas uitgekeerd wanneer de langstlevende ouder overlijdt. Dit voorkomt dat de partner financieel in de problemen komt.

Wat gebeurt er met schulden?

Een erfenis bestaat niet alleen uit bezittingen, maar ook uit eventuele schulden. Als erfgenaam heb je drie keuzes:

  • Zuivere aanvaarding: Je accepteert zowel de bezittingen als de schulden.
  • Beneficiaire aanvaarding: Je accepteert de erfenis alleen als deze positief uitvalt.
  • Verwerping: Je wijst de erfenis volledig af.

Bij twijfel over de financiële situatie van de overledene is het verstandig om een erfrecht advocaat in Groningen of elders in Nederland te raadplegen. Zo voorkom je dat je onverwachts met schulden blijft zitten.

Het belang van een testament

Met een testament bepaal je zelf hoe je nalatenschap wordt verdeeld. Je kunt hierin bijvoorbeeld een specifieke erfgenaam aanwijzen, een goed doel opnemen of een executeur benoemen die de afwikkeling regelt. Zonder testament bepaalt de wet de verdeling, wat niet altijd aansluit bij je wensen.

Daarnaast kun je in een testament bepalen hoe schenkingen aan erfgenamen verrekend moeten worden of of je bepaalde mensen juist wilt onterven. Dit laatste kan leiden tot conflicten, omdat kinderen altijd recht hebben op een legitieme portie, oftewel hun minimale erfdeel.

Hulp bij erfrecht

Wil je zekerheid over je nalatenschap? Dan is het verstandig om juridisch advies in te winnen bij een expert op het gebied van erfrecht. Een specialist kan je helpen om een goed testament op te stellen of advies geven over de afwikkeling van een erfenis.